Lucio Fulci – włoski reżyser, scenarzysta…

Lucio Fulci (ur. 17 czerwca 1927 w Rzymie, zm. 13 marca 1996 tamże) – włoski reżyser, scenarzysta, aktor i producent filmowy.

Po niepowodzeniu na studiach medycznych, rozpoczął karierę w świecie filmu jako krytyk i scenarzysta. Lucio Fulci zachęcony perspektywą zarobku, postanowił spróbować swych sił jako reżyser, debiutując komedią Złodzieje (I landri) w roku 1959. Z początku tworzył głównie komedie, musicale i westerny. W roku 1968 zrealizował swój pierwszy dreszczowiec, Una sull’altra, zaliczany w poczet nurtu giallo. Kolejnym znaczącym dziełem reżysera była Beatrice Cenci – film w znaczący sposób ukazujący niechęć do organów kościoła katolickiego.

Produkcja nie została pozytywnie przyjęta, przez co kariera Fulciego w przemyśle filmowym została zagrożona. Fulci wkroczył do świata horroru w roku 1977, kręcąc Siedem czarnych nut (Sette note in nero), lecz prawdziwy rozgłos przyniósł mu dopiero film Zombie – pożeracze mięsa (Zombi 2), będący włoską ripostą na Świt żywych trupów George’a Romera.

Późniejsze jego filmy to głównie horrory gore; najpopularniejsze z nich to Miasto żywej śmierci (Paura nella città dei morti viventi), Dom przy cmentarzu (Quella villa accanto al cimitero) i Dziecko Manhattanu (Manhattan Baby). Produkcje te cechują się duszną, nieco senną atmosferą i dużą ilością krwawych scen. Za najlepszy film Fulciego zwykle uważa się Siedem bram piekieł (E tu vivrai nel terrore: L’aldilà), traktujący o hotelu będącym kluczem do bram Piekła. W znacznej części swoich filmów Fulci wystąpił osobiście, grając małe epizody.

Lucio Fulci zmarł na białaczkę w roku 1996, zapomniawszy przed snem o podaniu sobie zastrzyku z insuliny. Potocznie nazywany jest „ojcem chrzestnym kina gore”.

Twórczość Fulciego spotkała się z falą niechęci krytyków głównego nurtu ze względu na sporą dawkę przemocy i krwawe sceny, takie jak przebijanie lub wydłubywanie gałek ocznych (Zombie – pożeracze mięsa, Siedem bram piekieł), pożeranie ludzi przez zombies (Miasto żywej śmierci) czy rozpuszczanie twarzy w kwasie (Siedem bram piekieł).Według zamysłu samego reżysera, miały one szokować, by wywołać u widza rodzaj katharsis.

Powszechnie krytykowano również niespójność niektórych elementów jego filmów, nie rozumiejąc prób przeniesienia na taśmę filmową atmosfery sennego koszmaru. Przez fanów Lucio Fulci został nieoficjalnie ochrzczony „poetą gore” i zaliczany jest do najwybitniejszych twórców kina grozy.

Wiele filmów Fulciego zostało w Europie zakazanych bądź mocno ocenzurowanych, w niektórych krajach pełne wersje jego filmów nadal są niedostępne. Kilka z nich wpisano na listę video nasties. Gdy w latach 80. British Board of Film Classification otrzymała kopię Nowojorskiego rozpruwacza do oceny, po obejrzeniu filmu nie tylko odmówiła wystawienia mu certyfikatu zezwalającego na wyświetlanie filmu w Wielkiej Brytanii, ale także nakazała usunąć z kraju wszystkie jego kopie.


Filmografia

  • Reżyseria
  1. 1959: Złodzieje (I ladri)
  2. 1966: Czas masakry (Tempo di massacro)
  3. 1972: Lubieżnik (All’onorevole piacciono le donne)
  4. 1972: Nie torturuj kaczuszki (Non si sevizia un paperino)
  5. 1973: Biały Kieł (Zanna Bianca)
  6. 1974: Powrót Białego Kła (Il ritorno di Zanna Bianca)
  7. 1975: Czterech jeźdźców apokalipsy (I quattro dell’apocalisse)
  8. 1977: Siedem czarnych nut (Sette note in nero)
  9. 1978: Umierający w butach (Sella d’argento)
  10. 1979: Zombie – pożeracze mięsa (Zombi 2)
  11. 1980: Kontrabanda (Luca il contrabbandiere)
  12. 1980: Miasto żywej śmierci (Paura nella città dei morti viventi)
  13. 1981: Siedem bram piekieł (E tu vivrai nel terrore: L’aldilà)
  14. 1981: Czarny kot (Il gatto nero)
  15. 1981: Dom przy cmentarzu (Quella villa accanto al cimitero)
  16. 1982: Dziecko Manhattanu (Manhattan Baby)
  17. 1982: Nowojorski rozpruwacz (Lo squartatore di New York)
  18. 1983: Podbój (La conquista)
  19. 1984: Wojownicy roku 2072 (I guerrieri dell’anno 2072)
  20. 1986: Niebezpieczna obsesja (Il miele del diavolo)
  21. 1987: Ænigma
  22. 1988: Duchy z Sodomy (Il fantasma di Sodoma)
  23. 1988: Zombie – pożeracze mięsa 2 (Zombi 3)
  24. 1988: Dotyk śmierci (Quando Alice ruppe lo specchio)
  25. 1989: Dom zegarów (La casa nel tempo)
  26. 1989: Słodki dom horroru (La dolce casa degli orrori)
  27. 1990: Kot w mózgu (Un gatto nel cervello)
  28. 1990: Demonia
  29. 1991: Głosy z zaświatów (Voci dal profondo)
  30. 1991: Le porte del silenzio
  • Scenariusz
  1. 1954: Amerykanin w Rzymie (Un americano a Roma)
  2. 1954: Dzień z życia sędziego (Un giorno in pretura)
  3. 1955: Przygody Casanovy (Le avventure di Giacomo Casanova)
  4. 1959: Złodzieje (I ladri)
  5. 1972: Lubieżnik (All’onorevole piacciono le donne)
  6. 1972: Nie torturuj kaczuszki (Non si sevizia un paperino)
  7. 1973: Biały Kieł (Zanna Bianca)
  8. 1974: Powrót Białego Kła (Il ritorno di Zanna Bianca)
  9. 1975: Czterech jeźdźców apokalipsy (I quattro dell’apocalisse)
  10. 1977: Siedem czarnych nut (Sette note in nero)
  11. 1978: Umierający w butach (Sella d’argento)
  12. 1979: Zombie – pożeracze mięsa (Zombi 2)
  13. 1980: Kontrabanda (Luca il contrabbandiere)
  14. 1980: Miasto żywej śmierci (Paura nella città dei morti viventi)
  15. 1981: Siedem bram piekieł (E tu vivrai nel terrore: L’aldilà)
  16. 1981: Czarny kot) (Il gatto nero)
  17. 1981: Dom przy cmentarzu (Quella villa accanto al cimitero)
  18. 1982: Dziecko Manhattanu (Manhattan Baby)
  19. 1982: Nowojorski rozpruwacz (Lo squartatore di New York)
  20. 1983: Podbój (La conquista)
  21. 1984: Wojownicy roku 2072 (I guerrieri dell’anno 2072)
  22. 1986: Niebezpieczna obsesja (Il miele del diavolo)
  23. 1987: Ænigma
  24. 1988: Duchy z Sodomy (Il fantasma di Sodoma)
  25. 1988: Zombie – pożeracze mięsa 2 (Zombi 3)
  26. 1988: Dotyk śmierci (Quando Alice ruppe lo specchio)
  27. 1989: Dom zegarów (La casa nel tempo)
  28. 1989: Słodki dom horroru (La dolce casa degli orrori)
  29. 1990: Kot w mózgu (Un gatto nel cervello)
  30. 1990: Demonia
  31. 1991: Głosy z zaświatów (Voci dal profondo)
  32. 1991: Le porte del silenzio

ZA: wikipedia.org

Erzet

www.siedliskostrachu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: