Wes Craven

wes craven

Wes Craven

Prawdziwe imię i nazwisko: Wesley Earl Craven
Data i miejsce urodzenia: 2 sierpnia 1939
Cleveland
Data i miejsce śmierci: 30 sierpnia 2015
Los Angeles
Zawód: reżyser, scenarzysta, producent filmowy, aktor, montażysta
Współmałżonek: Bonnie Broecker
(1964-1969; rozwód)
Mimi Craven
(1982-1987; rozwód)
Iya Labunka
(2004-2015; jego śmierć)
Lata aktywności: 1971–2015

Craven wyreżyserował także wszystkie cztery filmy serii Krzyk, a także był współtwórcą postaci Ghostface. Pozostałe filmy Cravena to m.in.: Wzgórza mają oczy, Ostatni dom po lewej, Red Eye i Zbaw mnie ode złego.

Młodość
Wes Craven urodził się jako syn Caroline (z domu Miller) i Paula Eugene’a. Dorastał w ortodoksyjnej rodzinie baptystycznej. Craven obronił licencjat z filologii angielskiej i psychologii na Wheaton College (stan Illinois). Natomiast na Johns Hopkins University zdobył tytuł magistra z filozofii i literatury (Johns Hopkins Writing Seminars).

Craven przez krótki czas nauczał filologii angielskiej na Westminster College. Był także nauczycielem akademickim nauk humanistycznych na Clarkson College of Technology (obecnie Clarkson University) w Potsdamie. Pierwszą pracą w przemyśle filmowym było dla niego stanowisko dźwiękowca przy postprodukcji w nowojorskim przedsiębiorstwie.

Kariera
Craven opuścił świat akademicki dla bardziej intratnej roli reżysera filmów pornograficznych. W dokumencie Głęboko w gardle, Craven powiedział przed kamerą, że realizował on „wiele hardcorowych filmów dla widzów pełnoletnich” pod różnymi pseudonimami, w tym Abe Snake. Jego udział w produkcji Głębokie gardło jest nieznany, natomiast większość jego ról w tego typu filmach dotyczyła pisania scenariuszy oraz montażu zdjęć. W 1972 roku Wes Craven wyreżyserował pierwszy film pełnometrażowy Ostatni dom po lewej.

Craven regularnie współpracował z Seanem S. Cunninghamem. W debiucie Cravena Ostatni dom po lewej, Cunningham był producentem. W późniejszym czasie – w najpopularniejszym obrazie Cravena Koszmar z ulicy Wiązów – Cunningham wyreżyserował jedną ze scen pogoni, jednak nie wymieniono jego nazwiska w napisach końcowych. Ich osławione postacie Freddy Krueger i Jason Voorhees, pojawili się razem w 2003 w filmie z gatunku slasher Freddy kontra Jason, gdzie Cunningham zajął się produkcją. W remake’u Ostatniego domu po lewej, zarówno Cunningham jak i Craven byli odpowiedzialni za produkcję.

Udział Cravena w zapoczątkowaniu kariery Johnny’ego Deppa był znaczny dzięki obsadzeniu go w 1984 roku w Koszmarze z ulicy Wiązów; dla młodego wówczas Deppa była to pierwsza ważna rola filmowa.

Mimo popularności zdobytej dzięki tworzeniu horrorów, Craven pracował także przy dwóch produkcjach, które nie były związane z tym gatunkiem. W 1999 roku wyreżyserował film Koncert na 50 serc, a w 2006 roku był jednym z 22 reżyserów realizujących obraz Zakochany Paryż.

Nagrody i wyróżnienia
Podczas swojej kariery Wes Craven nominowany był lub wygrał kilka nagród, zdobywając m.in. Saturn Award.

W 1977 roku reżyser został laureatem nagrody krytyków podczas Katalońskiego Festiwalu Filmowego w Sitges za film Wzgórza mają oczy. W 1997 w trakcie Festival international du film fantastique de Gérardmer Craven otrzymał Grand Prix du Festival za Krzyk. Rok 2012 przyniósł Craven’owi na festiwalu New York City Horror Film Nagrodę za Osiągnięcia Życiowe.

Życie prywatne
Z pierwszego małżeństwa (1964–1969) Cravena z Bonnie Broecker pochodziło dwoje dzieci: Jonathan (ur. 1965) i Jessica (ur. 1968). W 1982, reżyser ożenił się z Millicent Eleanor Meyer (rozwiedli się w 1985 roku). W 2004 roku Craven związał się z Iyą Labunką, która regularnie pracowała przy jego filmach jako producentka.

Śmierć
Zmarł 30 sierpnia 2015 w wieku 76 lat w swoim domu w Los Angeles. Powodem był nowotwór ośrodkowego układu nerwowego.

Filmografia
Reżyseria

1972: Ostatni dom po lewej
1977: Wzgórza mają oczy
1981: Śmiertelne błogosławieństwo
1982: Potwór z bagien
1984: Koszmar z ulicy Wiązów
1985: Wzgórza mają oczy II
1986: Przyjaźń na śmierć i życie
1988: Wąż i tęcza
1989: Zbrodnia ze snu
1991: W mroku pod schodami
1994: Nowy koszmar Wesa Cravena
1995: Wampir w Brooklynie
1996: Krzyk
1997: Krzyk 2
1999: Koncert na 50 serc
2000: Krzyk 3
2005: Red Eye
2005: Przeklęta
2010: Zbaw mnie ode złego
2011: Krzyk 4


Aktorstwo
1994: Nowy koszmar Wesa Cravena jako on sam
1996: Krzyk jako woźny Fred (niewymieniony w czołówce)
1997: Krzyk 2 jako mężczyzna w szpitalu (niewymieniony w czołówce)
2000: Krzyk 3 jako mężczyzna z kamerą (niewymieniony w czołówce)
2001: Jay i Cichy Bob kontratakują jako on sam
2006: Rzeź jako hipis
2013: Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th jako on sam

ZA: wikipedia.pl

Erzet

www.siedliskostrachu.pl

2 thoughts on “Wes Craven

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: